Detektorgruppen

Hørsholm Arkæologiske Forening30

01.07.2019

Metaldetektorgruppen:


Find Forfædrenes Forsvundne Formuer! – eller blot et bøjet søm, håndsmedet nagle, spænde, hestesko, bronzenål, sardindåse eller bunden af en jagtpatron. Ølkapsler slet ikke at forglemme.


Det, der driver værket, er interessen for at finde metalgenstande, af guld, sølv, bronze, kobber eller jern,  som smykker eller dagligdagens brugsgenstande af alskens art.


Gerne fundet sammen med Hørsholm Egns Museums medarbejdere, når de er på udgravning, før et byggeprojekt går i gang, eller på eget initiativ på private jorder med fundpotentiale.


Gruppens medlemmer anvender egne eller foreningens metaldetektorer. De er alle kendt med skrevne og uskrevne regler for behandling og registrering af fund, ligesom kontakten og aftalen med lodsejeren om tilladelse til at søge på grundstykket skal være i orden.


Gruppens samarbejde med Hørsholm Egns Museum er godt og mangeårigt. Det er til gavn og glæde for begge parter, når opgaver skal løses og ny viden hentes frem af mulden (eller mudderet!).


Fællesture i gruppen arrangeres med mellemrum, eller et par medlemmer slår sig sammen om en hurtig tur til afprøvning af en teori.


Udøvelsen af detektorsøgning er ensbetydende med ophold i fri luft og følgerne heraf: blide vinde eller stiv kuling, sol fra en skyfri himmel eller øsende regn, let gang over en nyharvet og tromlet mark eller slæbende gummistøvlerne med lerkager efter sig. For at fuldende motionsprogrammet bliver højre arm lettere lammet efter en dags fejeøvelser med detektoren.


”Døvhed” indtræffer sporadisk efter timers lytten til hovedtelefonens skingre hyletone, som gerne skal stige til crescendo, når guldskatten ligger for ens fødder. Det giver virkelig et adrenalin-kick.